Cafetariaplan voor KMO’s?

Bij grote bedrijven was het al vele jaren een succes. Maar de afgelopen jaren groeit ook de interesse van een cafetariaplan voor kmo’s. Het maakt niet uit of je 2 of 1.000 werknemers telt. Wil je een verloningsbeleid dat inspeelt op de hedendaagse behoeftes en noden van jouw medewerkers, dan is een cafetariaplan een must!

Wat is een cafetariaplan?
Een cafetariaplan is in essentie een gepersonaliseerd loonpakket dat je als werkgever kunt aanbieden zonder dat de loonkosten voor het bedrijf stijgen. Via een cafetariaplan kunnen werknemers, net zoals in een echte cafetaria, kiezen uit een menu. Dat menu bestaat uit voordelen. Werknemers kunnen hierbij (een deel van) hun eindejaarspremie gebruiken om bv extra vakantiedagen te ‘kopen’, een grotere bedrijfswagen te kiezen, een smartphone aan te kopen, een fiets te leasen of de premies voor een gezondheidsverzekering (tandzorg, ambulante verzorging, …) mee te financieren. En dat op een fiscaal voordelige manier. Dankzij het cafetariaplan krijgt jouw werknemer een groter budget ter beschikking.

Een voorbeeld. Als jouw werknemer zijn eindejaarspremie van 1.000 euro cash laat uitbetalen, dan houdt hij daar netto zo’n 500 euro van over. In een cafetariaplan krijgt hij 1.270 euro ter beschikking, 1.000 euro plus de patronale bijdrage van 27 procent die de werkgever dan niet hoeft te betalen. Met dat geld kan de werknemer dan bijvoorbeeld een smartphone kopen.

Voor welke KMO’s?
Niet alle sectoren laten toe een cafetariaplan in te voeren. In minder dan de helft van de ongeveer 200 paritaire comités wordt toegelaten dat de eindejaarspremie flexibel ingezet wordt voor andere doeleinden. In totaal komen zo’n 1,7 miljoen werknemers in aanmerking. Veel kmo’s denken dat zoiets alleen voor grote bedrijven is weggelegd en dat er een torenhoog prijskaartje aan vasthangt. Maar intussen zijn er verschillende spelers op de markt die de kosten gevoelig drukken en zijn er zeker ook mogelijkheden voor KMO’s…

Meer info over het werken met een cafetariaplan? Of hulp nodig bij het opzetten? Geef ons gerust een seintje.